Uncategorized

Accesul copiilor la distractia de pe diferite ecrane

Copiii cu varste pana la 10 ani nu au nevoie de smartphone si, chiar daca vad ca alti copii se joaca pe telefon sau se uita la ceva interesant, parintii trebuie sa le explice ca sunt lucruri mai interesante si potrivite pentru varsta lor si chiar sa se implice in jocuri si activitati cu cei mici.

Pe de alta parte, copiii vor fi curiosi sa vada ce se intampla pe un aparat care este mereu in atentia celor mari, in plus, uneori, celor mici li se pune telefonul la ureche pentru a-i auzi pe parinti sau pe bunici. Dar cu rabdare si repetand de nenumarate ori, parintii trebuie sa explice celor mici ca telefonul nu este un obiect pentru ei si, categoric, nu este o jucarie!

Telefon fara internet

Copiii mici necesita atentie permanenta, iar uneori este tentanta atragerea atentiei lor cu programe la televizor sau chiar pe internet, unde selectia de cantecele sau filmulete se poate face dupa preferintele celui mic. Daca varsta copilului permite, accesul pentru cel mult o ora la un desen animat nu este anormal, desi orice copil isi va dori mai mult apoi, iar de aici pornesc supararile.

Iar daca parintii sunt absolut convinsi ca trebuie sa dea copilul lor un telefon mobil, aparatul ar trebui sa fie cat mai simplu, chiar fara acces la internet sau, eventual, cu acces doar la mesagerie. Insa nu ar trebui sa fie surprinsi cand copilul nu raspunde la telefon sau acesta este inchis, tinerii trebuie sa invete si astfel de responsabilitati, iar telefoanele inteligente se descarca destul de repede, astfel incat un incarcator de calitate buna, precum incarcatoarele Atlas, poate asigura o incarcare rapida in cazul in care in ultimul moment inainte de a iesi din casa copilul isi da seama ca telefonul este aproape descarcat.

Atentie la programele pentru copii!

Unor parinti li se pari absurzi alti parinti care limiteaza timpul petrecut in fata programelor TV de copiii lor. Nu este absurd, iar consecintele asupra psihicului celui mic pot fi grave, de la tendinte spre agresivitate, la comportament agitat si ADHD, frica sau chiar accese de panica si multe alte reactii neplacute.

Exista, intr-adevar, posturi TV dedicate copiilor foarte mici, cu desene simple si lipsite de imagini care pot avea consecinte nefaste asupra copiilor, insa parintii trebuie sa fie atenti la telecomanda, pentru ca un frate mai mare sa nu schimbe postul pe desene mai dinamice, cu multa actiune, dar si destul de violente.

Tabletele folosite cu scop educativ

La fel ca telefoanele inteligente si calculatoarele, tabletele pot oferi copiilor jocuri educative sau care le dezvolta anumite abilitati. Cand cei mici trebuie sa petreaca un timp in asteptare – de exemplu, intr-o calatorie lunga sau la o programare la medic –, nu este usor ca ore in sir sa stea linistiti, iar un film pe o tableta sau un joc preferat poate tine copilul ocupat mult timp. Dar astfel de situatii nu trebuie sa devina obiceiuri frecvente, poate cel mult ar putea fi recompense pentru note bune la scoala sau treburi bine facute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *