articol

Ericsson și Vodafone au demonstrat îmbunătățirea cu 50% a performanței energetice a unui site mobil, folosind cea mai avansată tehnologie 5G

Ericsson și Vodafone au implementat (în Londra) o nouă stație radio 5G, eficientă din punct de vedere energetic, prin intermediul căreia performanța energetică a rețelei a fost îmbunătățită, ca parte a colaborării dintre cele două companii.

Instalarea stației radio folosind o soluție cu antenă integrată (AIR 3227), dezvoltată de Ericsson, pe acoperișul clădirii în care se află biroul central din Londra al Vodafone UK, a redus în medie cu 43% consumul zilnic de energie al rețelei Vodafone (față de generațiile anterioare de tehnologie radio); de asemenea, în afara orelor de vârf, consumul de energie a scăzut cu până la  55%.

Vodafone se angajează să implementeze rețele 5G în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere energetic, al responsabilității și al sustenabilității, iar integrarea echipamentului AIR 3227 va ajuta la evitarea consumului de energie inutil pe măsură ce va crește cererea din partea clienților și tot mai multe echipamente pentru conectivitatea 5G vor fi adăugate în rețea, ca urmare a acestui lucru.

Proiectat pentru a facilita funcționarea unor rețele viabile și sustenabile, noul echipament radio dezvoltat de Ericsson este cu 51% mai ușor în comparație cu cel din generația anterioară, iar designul său mai compact și funcțiile îmbunătățite de management al energiei vor ajuta la optimizarea amprentei generale de carbon, permițând implementarea echipamentelor 5G și modernizarea celor 4G într-un mod mai rapid și mai ușor.

1.500 dintre noile stații radio 5G, cu un consum redus de energie, vor fi implementate în rețeaua Vodafone până în aprilie 2022, contribuind la reducerea consumului de energie prognozat pentru viitoarea rețea 5G (dezvoltată de Vodafone) și la implementarea unei rețele 5G într-o manieră sustenabilă și responsabilă.

Andrea Dona, Chief Network Officer, Vodafone UK, precizează: „Strategia noastră este simplă: oprim ce nu este necesar, înlocuim echipamentele vechi cu unele care să corespundă cerințelor din prezent și utilizăm cele mai eficiente opțiuni energetice disponibile. Succesul testului pe care l-am efectuat ne permite să explorăm noi modalități prin care putem gestiona mai eficient consumul de energie al rețelei noastre, alături de partenerul nostru Ericsson. Nu există nicio soluție ideală pentru gestionarea consumului de energie în rețea, însă este esențial să luăm fiecare decizie ținând cont de aspectele legate de  sustenabilitate și să luăm în calcul toate câștigurile, oricât de mici, pentru a face o diferență cât mai mare”.

Björn Odenhammar, Chief Technology Officer, Networks and Managed Services, Ericsson UK & Irlanda, declară: „După succesul rețelei 5G din Londra, reconfirmat si prin certificatele obtinute, Vodafone și Ericsson marchează o altă realizare fantastică, în ceea ce privește reducerea consumului de energie din rețea, cu o medie zilnică de 43%. Sustenabilitatea este esențială pentru Ericsson, iar noua stație radio, dezvoltată de noi, va ajuta compania Vodafone să reducă consumul de energie și să simplifice implementarea rețelei, precum și să gestioneze eficient creșterea prognozată a traficului de date pentru

rețelele 5G actuale și viitoare. Împreună construim rețeaua 5G a viitorului – una care oferă cea mai înaltă performanță posibilă, cu o eficiență îmbunătățită a resurselor și un impact redus asupra mediului înconjurător”.

Ericsson și Vodafone UK au lansat primele servicii 5G comerciale în anul 2019 și, în anul 2020, parteneriatul strans dintre cele două companii a fost premiat pentru cea mai bună performanță a unei rețele 5G din Londra. În iunie 2021, Ericsson a anunțat că va furniza echipamente pentru implementarea întregii infrastructuri cloud-native 5G Core Standalone pentru aplicațiile packet core, dezvoltată de Vodafone, o etapă esențială în furnizarea de servicii de conectivitate 5G Standalone.

Vodafone și Ericsson limitează impactul asupra mediului mediului înconjurător cu ajutorul dronelor

Cele două companii au colaborat și pentru a reduce impactul generat de modernizarea locațiilor asupra mediului, dar și pentru a accelera implementarea rețelei prin utilizarea dronelor și a serviciului Ericsson Intelligent Site Engineering.

În parteneriat cu Ericsson, Vodafone a testat și procesul de colectare a datelor de măsurare și a celor vizuale prin intermediul unor drone care dispun de camere HD și LIDAR – acestea colectau milioane de seturi de date necesare dezvoltării unei hărți digitale (“digital twin”) pentru locația respectivă. În loc să fie nevoie de prezența mai multor ingineri în spațiul respectiv, uneori chiar în mod repetat, datele puteau fi colectate de un operator de drone specializat. Astfel, prin reducerea numărului de persoane care trebuie să se deplaseze în diferite locații, aflate adesea în locuri îndepărtate și greu accesibile, Vodafone își poate reduce impactul asupra mediului înconjurător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *